Art’s and Crafts

Art’s and Crafts

Umělecký směr Arts and Crafts vznikl na konci 19. Století ve Velké Británii. Vznikl na protest proti průmyslové revoluci a strojové výrobě. Arts and Crafts vyzdvihoval středověkou, především gotickou řemeslnou práci a poctivou ruční výrobu. Věřili že člověk chudý i bohatý má právo se těšit z krásných věcí. Chovali stejnou úctu k architektovi i k řemeslníkovi. Práce všech byla stejně důležitá.

V roce 1862 proběhla v Londýně výstava umění, které se účastnil i William Morris, později zakladatel Arts and Crafts, který založil se svými společníky firmu Morris  a Marshall and Fauker. Morrisova účast však byla brána spíše jako nábytkářská odnož Prerafaelitů. Tím však podcenili Morrisovi společenské a umělecké záměry.

Hlavním mottem Arts and Crafts bylo: Hlava, ruce a srdce, které vysvětlovali jako slova k porozumění jejich uměleckého hnutí. Hlava představovala tvořivost a představivost. Ruka vyjadřovala dovednost a řemeslo a srdce bylo obrazem cti a lásky. Podobné hnutí, které se také vracelo k dovednostem minulosti byli také Prerafaelité. Obě hnutí vznikla ve stejnou dobu, proto tato podobnost není náhodná. Prerafaelité Rossetti a Burne Jons dodávali do Morrisovy firmy svoje návrhy.

William Morris byl hlavním zakladatelem a propagátorem tohoto hnutí. Byl vítečný malíř, ale navrhoval také, textilie, okenní vytráže a tapety, psal knihy a pořádal přednášky. Jeho firma Morris  Compeny byla nejvýznamnějším dodavatelem nábytku  a bytových doplňků pro domácnosti v Anglii.

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.