Le Corbusier

Le Corbusier

Le Corbusier, vlastním jménem Charles-Edouard Jeanneret, narozený 6. Října 1887. Původem švýcarský architekt, urbanista, teoretik a malíř. Svým dílem a výtvarným citem výrazně ovlivnil vývoj moderní architektury. Je považován za největšího architekta 20. Století.

Narodil se ve Švýcarsku ve městě La Chaux-de-Fonds. V roce 1902 nastupuje jako učeň na uměleckou školu Ecole des Arts Decoratifs. Jeho pozornost k architektuře přivedl až jeho učitel. Již v 17 letech navrhl svou první realizaci. Dům pro rytce Louse Falleta. Dům pojal tak tradičně, že se k němu později ani nehlásí, navzdory tomu, že díky této realizaci si získal místní obyvatele a další zakázky.

V letech 1907-1914 navštěvuje různé země, jako jsou, Itálie, Řecko, Cařihrad, Německo, Paříž a v roce 1911 navštívil Prahu. Sleduje a studuje významné památky a hodně kreslí. Na základě skic a bez vzdělání v architektuře je ve dvaceti letech přijat do ateliéru bratrů Perretových. Tento ateliér je proslulý používání železobetonu. O tři roky později pracuje pro architekta Petra Behrense. Zde poznává Miese van de Rohe.

V letech 1914-1915 navrhl Jeanneret pro Flandry projekt Dom-Ino. Vymysle prostou skeletovou konstrukci, která by se dala dokončit nenosnými zdmi a příčkami. Projekt se nakonec nepostavil. V roce 1920 volí pseudonym Le Corbusier. V roce 1922 se spojuje se svým bratrancem, konstruktérem železobetonových staveb. Spolupracují až do roku 1940.

Roku 1927 publikuje svých Pět bodů moderní architektury.

1. Sloupy: stavět domy na sloupech, čímž se uvolní přízemí pro zeleň a volný pohyb.

2. Střešní zahrady: technika plochých střech umožňuje budovat na střechách zahrady.

3. Volný půdorys: sloupy nesou síly všech podlaží, což umožňuje volné členění prostoru nenosnými příčkami.

4. Pásová okna: systém sloupů nám umožňuje vést dlouhá okna mezi sloupy.

5. Volné průčelí: konzolovitě vyvedené stropy uvolňují průčelí pro naprosto volné řešení oken a průčelí.

Nejvýznamnější a nejslavnějším dílem je vila Savoye v Poissy u Paříže z let 1929-1931. Zde uplatnil svých pět bodů.

Corbusier vypracoval v letech 1935-1937 také čtyři návrhy pro firmu Baťa: urbanistický rozvoj Zlína, projekty typových prodejen obuvi, návrh podnikového města Hellocourot ve Francii a pavilon firmy pro světovou výstavu v Paříži. Ani jeden však nebyl uskutečněn.

Už u některých poválečných realizacích se objevily některé prvky brutalismu, v poválečné době tyto prvky zesílily. Jeho stavby získávají na plastičnosti, působí velice celistvě a sochařsky. Představuje beton v jeho přirozeném stavu, nechává jej v neupravené podobě. V letech 1950-1955 realizuje skulpturní stavbu. Poutní kapli Notre-Dame-du-Haut u města Belfort ve Francii. Zcela se vymyká dobové architektuře.

Další sakrální stavbou je klášter La Tourette v Eveux u Lyonu 1957-1960. Uplatňuje zde sociální cítění a skromnost.

Význam

Le Corbusier je zcela mimořádným architektem a měl silný vliv na architekty a jejich architekturu po celém světě. Mnohé z jeho nápadů a principů se používají dodnes. Jeho architektura je velmi osobitá a proto ho nelze přímo zařadit do jednotlivého slohového období.

Z českých osobností udržoval styky především s Karlem Teige, Bohuslavem Fuchsem i Františkem L. Gahurou. Velmi mu imponovala osobnost Jana Antonína Bati, se kterým měl opravdu aktivní vztah a chtěl sním spolupracovat jako s investorem.

Umřel 27. Srpna 1965 v Cap Martin ve Francii.

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.