MARCEL BREUER

   Významný architekt a designér nábytku Marcel Breuer Lajos (přezdívaný Lajkó) se narodil v Maďarsku v roce 1902. Nábytek projektoval z oceli i ze dřeva, snažil se poskytnout maximální pohodlí s minimálním využitím materiálu a práce.

   Ve dvacátých letech odešel studovat a vyučovat na Bauhaus do Výmaru. Zde se snažil držet krok s obecnými zásadami originality a funkčnosti. Své studenty nabádal k tomu, aby tvořili jednoduchými prostředky.  Zde učinil asi nejdůležitější krok své kariéry – počal navrhovat nábytek z ohýbaných ocelových trubek. V roce 1925 navrhl první a nejznámější křeslo z tohoto materiálu, známé jako „Wassily“ (původně bylo navrženo pro malíře Vasilije Kadinského). Chromované trubky, které tvoří konstrukci křesla, jsou potažena kůží. Wassily byla doplňována tzv. Lacciovým stolkem ve stejném stylu, který je kombinací skla a chromovaných trubek. Křeslo se vyrábí nepřetržitě od roku 1925 a mělo vliv na ostatní návrháře, jako byl Mart Stam či Miese van de Rohe. Říká se, že k ohýbání ocelových trubek na Wassily se inspiroval řidítky svého kola Alder.

   V roce 1930 Breuer odchází do Londýna. Jeho odchod byla reakce na problémy Bauhausu s německými nacisty, kteří se v roce 1933 postarali o jeho úplné rozpuštění. V Londýně spolupracoval se společností Isokon. V roce 1935 její sortiment rozšířil o chaise longue z laminovaného bukového dřeva a překližky. U tohoto lehátka dokázal využít moderní nábytkářské technologie pro vytvoření konstrukce, u které je dokonalost tvaru stále prvotní. V různých variantách se toto chaise longue vyrábí dodnes, ovšem většinou bez čalounění, kterým byl originál doplněn.

   I přes své úspěchy při navrhování nábytku byl ve své době Breuer uznávaný spíše jako architekt. Roku 1937 přijal nabídku od Waltera Gropiuse (bývalá vůdčí osobnost Bauhausu) přednášet na Harvardově univerzitě ve Spojených státech. Zde také pokračoval ve své kariéře architekta. Breuerem navržené budovy působí majestátně a velkolepě, ovšem větší slávu mu získaly jeho židle. Zemřel roku 1981 v New Yorku.

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.