Lilly Reich

Lilly Reich se narodila v Berlíně 16.června 1885 a zemřela 14.prosince 1947 byla to německá modernistická designérka.

Svoji kariéru začala jako návrhářka textilií a oděvů pro ženy. Pracovala v ateliéru Josefa Hoffmanna ve Vídni v roce 1908. Hoffmann byl oslavován coby modernistický designer, odpovědný za design, jako je křeslo Kubus (191Smilie: 8), Kabinet (kolem 1915), Koller (1911) a Broncia (1912) židle. V roce 1912 nastoupila k  Deutscher Werkbund , podporovanou vládní organizaci zaměřenou na podporu německých výrobků a návrhů.

V roce 1914 ve věku 29 let si otevřela vlastní studio, rychle se rozvíjející dobrou profesionální pověstí. Tak dobře, že o šest let později v roce 1920 byla jmenována první ženskou ředitelku Deutsche Werkbund.Dělala hodně výstav pořádaných Werkbundem  a určených na podporu německých designérů .Jedna z výstav, kterou měla na starost vzala sebou tisíce německých návrhů na výstavu v Muzeu Ruku v Newarku v New Jersey. Přehlídka byla špatně přijatá, protože v letech první a druhé světové války něco nebo někdo z německa byl v USA špatně přijat. To platilo zejména těsně před druhou světovou válkou. I přes nehostinné klima, přehlídka měla velký vliv na americký design, a jeho vliv může být viděn v pracech konstruktérů v USA po tomto datu.

Lilly a Ludwig

Přes její spoluúčast ve Werkbundu se Lilly také setkala s Ludwigem mies van der Rohem . V roce 1926 se přestěhovala z Frankfurtu do Berlína kvůli  práci s Miesem. Byla pro Miese van der Roha osobním a profesionální partnerem na 13 let od roku 1925 až do své emigrace do USA v roce 1938. Pracovali společně na  součástech větších architektonických zakázek, jako je Barcelona pavilonu v roce 1929 a dům Tugendhat v Brně.Dva z jejich nejznámějších moderního nábytku ztohoto období jsou Barcelona židle a židle Brno.

Barcelona Chair

Židle Brno

Když se Mies Van der Rohe  stal ředitelem školy Bauhaus designu a architektury v roce 1930, Lilly Reichová se k němu připojila, jako jedna z mála učitelek. Reich vyučoval design

Lilly Reich byla nedílnou součástí Bauhausu v Dessau a Berlíně v Německu

Lilly Reich spolupracovala  na návrhu  křesla Brno, slavném křesle Barcelona, a pavilonu v Barceloně společně s Mies van der Rohem  pod německou vládou na světové výstavě 1929 v Barceloně ve Španělsku. Barcelona Pavilion je považován za za mistrovské dílo moderního designu, nicméně je Lilly Reich zřídka zmiňována v učebnicích a ani není řádně oceněná za své příspěvky. Spolupracovala také s Josefem Hoffmanem, který navrhl Kubus křesla a sofa. Lilly Reich cestovala do Spojených států, Anglie a Rakouska studovat a pracovat s tvůrci své doby.

Roky války

V roce 1938, těsně před druhou světovou válkou, Mies emigroval do Spojených států . Reich dál spravovala jeho záležitosti v Německu, až do své smrti. Navštívila ho v USA v září roku1939, ale nezůstala a vrátila se do Berlína.

Její studio byl bombardováno v roce 1943.Ona byla poslána na nucené práce, kde zůstala až do roku 1945 po jejím vydání na konci války, když byl skoro obnoven Deutsche Werkbund, ale zemřela v Berlíně před jeho formálním obnovení v roce 1950.

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.