Charles Dudouyt

Narodil se 27. 3 1885 v Paříži . Studoval kresbu a modelování aplikované na průmysl na obecné škole Germain Pilon . Zde se naučil umění perspektivy a práci se dřevem. Jeho strýc , ke kterému jezdil  na prázdniny byl truhlář takže se zde mohl seznámit s prací v truhlářské dílně,  způsobem zpracování dřeva a výrobou nábytku.

Charles snil o malbě, chtěl se stát malířem a hlavně dělat portréty. V letech před vypuknutím první světové vílky  se živil ilustracemi, které doprovázely sbírky autorů, kteří vycházeli jednou za měsíc. Ilustroval tímto způsobem Maupassantova díla nebo např. Válku světů (La guerre des mondes) od H. G. Wellse. Tato práce sloužila tisku jako inspirace  pro evokování života na Marsu.

V roce 1914 začala první světová válka. Charles byl jeden z prvních, kteří se hlásili do válečneho oddílu. Byl přidělen k námořní pěchote. Charles pracoval přes den ve vojenském ateliéru a přes noc vyráběl modely stínidel. Hlavní součástí tehdejší módy byly květiny. Veškeré dekorace se tomu přizpůsobovaly. Charles kreslil stylizované květiny a ovoce, které se prolínají a protínají. Hedvabí  různých barev na které tyto kresby poté aplikoval si vybíral sám. Charles také navrhoval květinové vzory pro potahy polštářů, které vyšívala jeho manželka.

Po válce se vrací do Paříže. Po dlouhé době vyrábění stínidel, které se prodávaly v proslulých pařížských obchodech  si založil si svuj malý atelier , kde se zaměřil na výrobu  cilindrických dubových nohou na které pak přidělával stínidla.Charles vymýšlel a navrhoval do detailů celé prostory. Součástí kreseb byly i  popelníky, lampy, záclonové kroužky, polštáře, stínidla, a nábytek. Charles začal  výrobou venkovského nábytku. Postupem času se jeho styl výrazně změnil, jak ve tvaru  tak ve  výzdobě a ornamentu, následujíc výtvarně  umělce z Bauhausu. Využíval přírodní kresbu dřeva. Charles Dudouyt založil značku „ la Gentilhommière“ a obchod  v proslulé ulici Boulevard Raspail v Paříži, kde pořádal výstavy.

Po vypuknutí druhé světové války se Charles demotivován a deprimovan politickými událostmi uzavírá ve svém bytě, který měl přímo nad svým obchodem. Uzavřen před světem však  stále navrhoval nábytek, ale jeho zdravotní stav se zhoršoval. Roku 1946 zemřel.

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.