Vladimir Jevgrafovič Tatlin

(28. prosince 1885 – 31. května 1953)

byl ruský sovětský malíř, sochař, architekt, scénograf a průmyslový výtvarník; jeden ze zakladatelů ruského (sovětského) konstruktivismu (= konstruktivismus vznikl jako architektonické a umělecké hnutí v Rusku na sklonku první světové války kolem roku 1917; spoluzakladatelem byl sovětský konstruktivista a fotograf Alexandr Ročenko. Byl to styl, který přeceňoval konstrukce na úkor ostatních složek. Zdůrazňoval technickou dokonalost a krásu hmoty a účelnost stavby. Prolínal se s raným funkcionalismem. Na rozdíl od něj však kladl větší důraz na dynamismus (vertikalitu konstrukcí, diagonály). Styl měl blízko k architektuře a světu strojů. Jeho základem byla geometrie přímek, ploch, kružnic, hranolů a křivek v prostoru. Dalším významným ruským konstruktivistickým architektem byl Konstantin Melnikov).

Vladimir Tatlin se narodil v Charkově na Ukrajině, byl to syn železničního inženýra a básníka. Pracoval jako obchodní námořní kadet a strávil nějaký čas v zahraničí. Svou kariéru začal jako malíř ikon v Moskvě, zde také studoval „Moscow School of Painting, Sculpture and Architecture“. Byl hodně inspirován Pablem Picassem. Byl také profesionální hudebník, představil se na pařížské světové výstavě v r.1906. Nejvýznamnějším dílem byl projekt Památníku III. Internacionály (30 m vysoký model stavby, zamýšlené do výšky 400 m), nazývaný téže jako Tatlin´s tower ( Tatlinova věž). Měla to být věž ze železa, skla a oceli, která by převyšovala Eiffelovu věž v Paříži. Uvnitř železné a ocelové konstrukce dvojité spirály návrh předpokládá tři stavební bloky se skleněnými okny, které se budou točit různými rychlostmi-první krychle jednou za rok, druhá pyramida jednou měsíčně a třetí válec jednou denně.  (http://www.encyclopedia.com/video/3bTqknmlB0U-tatlins-tower-short-film.aspx) Tato věž se stala symbolem ruské avantgardní architektury i mezináridní moderny.

Tatlinův vlastní prototyp židle nazývaný Tatlin chair (Tatlinova židle) byl jediný v této době.

Během 20.let 19.století Tatlin učil v Petrohradu / Leningradu, Kyjevě a Moskvě. Ve svých třídách zdůraznil návrh zásad založený na vnitřním chování a nosnosti materiálu.

Vladimir Tatlin zemřel v roce 1953 a byl pochován na hřbitově Novodevichiy v Moskvě.

Použitá literatura:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Tatlin

http://books.google.cz/books?id=OJZ6WcURGtgC&pg=PA48&lpg=PA48&dq=vladimir+tatlin+chair+design&source=bl&ots=-Uj5wlgB6n&sig=-EePe8_sTcEIsWfOAGjvgUDmmCA&hl=cs&sa=X&ei=ZOv2TrzPKMu4hAfslMzpAw&ved=0CIsBEOgBMAg#v=onepage&q=vladimir%20tatlin%20chair%20design&f=false

http://www.greatbuildings.com/architects/Vladimir_Tatlin.html

Věž III.internacionály

Tatlin chair, skica

Tatlin chair

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.