Historie stoliček a židlí s rámovou konstrukcí tvaru X

Existuje několik názvů pro tyto stoličky a židle, které se v průběhu tisíciletí vyvíjely. Je to např. římská židle Kurulská (Sella Curullis); řecká židle Diphros Okladis; románská židle Faldistorium – vycházela z antické tradice (Sella Curullis) vyobrazení můžeme najít např. v iluminacích Kodexu Vyšehradského z 11. st. Faldistoria bývala často bohatě vyřezávaná, vykládaná nebo i polychromovaná; renesanční židle Dante (Dantesca) a Savonarola; apod.

Tyto stoličky mají společnou rámovou konstrukci ve tvaru X. Rámy jsou složeny, buď zepředu a zezadu (čelně) nebo na bocích (bočně). Ostatní prvky jako područky, záda, sedák, atd. jsou pro jednotlivé stoličky specifické. Díky jednoduchosti této konstrukce jsou stoličky dohledatelné z historie již od 2. tisíciletí př. n. l.

Egyptské skládací stoličky byly vyvinuty jako přenosné, pro velící důstojníky armády. Na starých Řeckých vázách byly objeveny malby, které znázorňují sluhy, jak doprovází svého vůdce a nesou skládací stoličku. Sedadlo, které bylo původně vyrobené z kůže nebo tkaniny, bylo možné natáhnout mezi horní konce X rámu, nebo také do blízkosti překřížení. Tímto způsobem nám vznikala možnost vytvoření područky.

Při pročítání Suetoniových ŽIVOTOPISŮ XII. CÍSAŘŮ ŘÍMSKÝCH narazíme v druhé části, která pojednává o Augustově životě, na využití židle kurulské při předsedání před chrámem Jova Kapitolského, kdy se vzdal své hodnosti. Nebo při zápasech, jimiž Augustus zasvěcoval divadlo Marcellovo, se mu u kurulské židle povolily svory a on upadl naznak. Víme o něm také, že byl náruživým milovníkem drahého náčiní, korintských nádob, také pohovek a stolů.

V průběhu Italského renesančního období byly vyvinuty další typy židle přidáním zad a područek. Některé z nich už nejsou skládací díky složitější konstrukci. Zřídka byly čalouněny kůží, tkaninou nebo opatřeny odnímatelným polštářem.

V 19. století se začalo využívat tvaru těchto židlí i při výrobě ostatních druhů nábytku, jako je např. stůl vyrobený z růžků s vykládanou stolovou deskou.

Zdroje:

http://www.designboom.com/eng/education/folding/medieval.html

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/529088/scissors-chair

http://curiavitkov.cz/prace43.html

http://prettyhautemess.blogspot.com/2010/09/little-historyx-stools.html

Životopisy XII. císařů římských, Gaius Suetonius Tranquillus; v Praze, Nakladatelem Česká Akademie věd a umění 1923

Category(s): Starověk

Comments are closed.