Gerrit Rietveld Thomas

Gerrit_Thomas_Rietveld

(24. června 1888 – 25 června 1964)

Byl významným holandským designérem nábytku a také zároveň architektem. Stal se jedním z hlavních členů nizozemského uměleckého hnutí „De Stijl“. Proslavil se svým návrhem červeno-modré židle a neprojektováním svého domu, jež postavil v roce 1924 v Utrechtu. Rietveld Schröder House, znám také jako Schröder House dostává jméno po jeho ženě, v němž bydleli se třemi dětmi.

Dům je jedním z nejznámějších příkladů  De Stijl architektury. Paní Schröder žila v domě až do své smrti 1985. Nyní je zněj  veřejné muzeum pro návštěvníky.

Od roku 2000 se Schröder House stává světovou kulturní památkou UNESCO.

Rietveld se narodil v Utrechtu v roce 1888 jako syn truhláře. Opustil školu v 11 letech a se učil se u svého otce.

1906 – 1911-pracoval jako projektant pro CJ Begeer, klenotníka v Utrechtu.

1911 zakládá vlastní truhlářskou firmu, která je v provozu po dobu osmi let.Ve stejnou dobu studoval i architekturu a seznámil se s několika zakladateli De stijl.

Svoji červeno-modrou židlí naznačil radikální změnu v teorii architektury, kterou se proslavil v roce 1917. Je to jeden z prvních výzkumů uměleckého hnutí ve třech rozměrech. Jeho neobvyklé designové návrhy nábytku využil volně s variabilním využitím v prostoru a ukázal tak hlubší pochopení dynamických prostorových představ.

V roce 1920 přichází s nápadem jak  vyřešit sociální bydlení s novými technologickými postupy a materiály. Zrodila se myšlenka „odhmotnění“ dokázal utvářet domy z prefabrikovaných materiálů, jako byly betonové desky, který byly  v té  době neobvyklým materiálem.

Zig Zag Židle, kterou tvoří pouze čtyři prvky s použitým systémem propojení.Vizuálně vypadá jednoduše a popírá poměrně složité konstrukce.Tento design rodící se v roce 1934 je výrazem „De Stijl“. Zig zag může sloužit jako židle ale i jako odkládací stolek. V použitém originálním znění se stává materiálem třešňově dřevo.

V letech 1942 a 1948, Rietveld vyučoval na několika institucích v Holandsku.

V roce 1951 navrhl retrospektivní výstavu o De Stijl, která se konala v Amsterodamu, Benátkách a v New Yorku. V dalších letech získal  řadu prestižních zakázek včetně holandkého pavilonu.

Rietveld se dočkal mnoha uznání. V roce 1963 byl zvolen čestným členem Bond van Nederlandse Architecten av roce 1964 získal čestný titul od Technische Hochschule v Delft.

Po jeho smrti se akademie výtvarných umění v Amsterdamu stala součástí vyššího odborného školství, byl jí udělen status akademie výtvarných umění, ovšem tento název byl změněn na Gerrit Rietveld Academy na jeho počest. Jeho práce je porovnávána se znáními součastníky jako byl Wright, Le Corbusier nebo Mies van der Rohe.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Rietveld

http://www.greatbuildings.com/architects/Gerrit_Rietveld.

Schröder house


Zig zag chair

interiér Schröder house

Category(s): Art Déco

Comments are closed.