Art Deco

Takto je označován nový výtvarný směr v užitém umění a architektuře, který se objevil na Mezinárodní výstavě moderních dekoračních a průmyslových předmětů v Paříži roku 1925.Po dlouhou dobu bylo Art deco považováno za protiklad secese a modernismu obecně, ale s oběma směry mělo mnoho společného. Nový styl si získal svou oblibu jak u nás v Evropě, tak také ve Spojených státech.

Design Art deco ovlivnil spoustu oborů, mimo nábytek a architekturu také grafiku, předměty denní potřeby nebo automobilismus. Třebaže byl nový styl ve svém počátku v jistém smyslu stylem luxusním a určený především pro bohaté lidi, získal si ohromnou oblibu v široké veřejnosti. Jeho typické rysy tak byly reprodukovány v masovém měřítku.

Motivy dekoru, čerpali návrháři z nejrůznějších podnětů. Většinou šlo o exotiku, takže se objevují vlivy číny a japonska, egyptské prvky, související s objevem Tutanchamonovy hrobky v r.1922, nebo je inspirován africkým ,,primitivním“ sochařstvím.

Nejproslulejší ukázkou architektury ve stylu Art deco je v Londýně budova Hooverovy továrny, ve Spojených státech pak ještě slavnější Chrysler Building a u nás zřejmě Hotel Alcorn postavený v roce 1932 Aloisem Kroftou.

Návrháři nábytků byly především inspirováni dobou Ludvíka XVI. a empírem. Jako materiál používali to nejexotičtější, co jim doba dovolila, např. eben, perleť, slonovinu, želvovinu, zlato…

V designu nábytku však existovaly dva různé směry. Na prvním místě to byly předměty vypracované v největší řemeslné kvalitě a na druhé straně experimenty označovány za ,,moderní nábytek“ využívající kovy, nebo plastické hmoty.

Category(s): Art Déco

Comments are closed.