Andre Arbus

 

 

Andre Arbus se narodil 17. 11.1903 ve francouzském Toulouse. Po studiu na prestižní Ecole des Blaux – Arts, začal pracovat ve firmě svého otce a dědečka, jež byli slavní nábytkáři. Andrého nábytek byl inspirován klasicismem francouzského impéria.

Arbus nebyl pouze nábytkářem, také se zabýval malířstvím, sochařstvím a architekturou. Ve svých dílech se zaměřoval na formu a tvar a taktéž využíval získaných poznatků z architektury. Je známý pro jeho elegantní a rafinované provedení nábytku, zvláště práce s kovem, což mělo hluboký vliv na architekturu a interiérový design ve Francii. Na nábytkové kusy používá materiály jako například jemné a vzácné dýhy, laky, pergamen a kov – především mosaz a zlacený bronz.

 Poprvé své práce prezentoval na Pařížském Salonu v r. 1926, dále také vystavoval v Bruselu a New Yorku. V roce 1932 odešel do Paříže, kde si o pár let později otevřel svou vlastní galerii. Ve 40. letech 20. století docházelo ve Francii k rekonstrukcím národních paláců. Andre Arbus po 2. světové válce pracoval společně s Julesem Leleuem na rekonstrukcích prvního patra v Elysejském paláci. Mimo jiné byl také pověřen navrhnout stůl pro amerického velvyslance W.H. Harrimana.

Po 2. světové válce rovněž dekoroval Medicejskou místnost v Chateau de Rambouillet. V pozdějších letech se zaměřil spíše na architekturu a postavil několik usedlostí po celé Francii. Mezi léty 1947 a 1951 rekonstruoval maják na Ilot tu Planier poblíž Marseille. Mimo jiné navrhl interiér pro zaoceánský parník Normandia, jež byl největší, nejrychlejší a nejluxusnější parník své doby.

Navrhoval také lustry, nástěnné svítidla a stolní lampy. Závěrem svého života se Arbus věnoval tvorbě bronzových soch. Zemřel v roce 1969 ve svých 66 letech. Jeho nadčasovými díly se inspirují nábytkáři dodnes.

Použité zdroje:

 

 

Category(s): Art Déco

Comments are closed.