Názvosloví řeckého nábytku

Názvosloví řeckého nábytku

Diphros, Bathron

Je to prvotní forma stoličky na třech nebo čtyřech nohách, které byly někdy opatřeny trnožemi. Tyto části byly někdy i soustruženy a začepovány. Sedák byl čtvercového  nebo kruhového tvaru. Díky své snadné přenosnosti byla oblíbena i skládací verze tzv. diphros okladias. Tato forma byla zřejmě převzata z Egypta, kde se dá její užití doložit už asi okolo r: 2000 př.Kr. Konstrukce se skládala ze dvou rámu do X, uprostřed opatřené čepem a tradičně ukončené ve tvaru zvířecích tlap, které směřovaly dovnitř. Sedák musel být pružný, bud’ z kůže a nebo tkaniny.

Klismos

Předchůdce klasické židle jak ji známe dnes, mající původ v Řecku a jejíž podoba se nam dochovala především z památek výtvarné povahy. Charakteristické je pro ni šavlovitě zahnutý tvar nohou, jejichž křivka na jedne straně pokračuje aby podepřela ve výšce ramen prohnutý lenoch. Největší oblibu si získala koncem 5.stol př.Kr. ale jako archetyp sloužil k dalšímu vývoji židle a objevuje se opět např. v období empíru ve Francii, Anglii ale i americkém nábytkářství.

Thronos

Forma sedacího nábytku, která byla užíváná hlavně autoritami. Kamenné verze vybavené opěradlem a područkami se nám dodnes dochovaly v předních řadách některých antických divadel.

Theyns

Byla podnožka sloužící k lehčímu přístupu na vysoké nábytkové kusy jako thronos nebo kline.

Tektinium

Postel rámové konstrukce, která narozdíl od kline byla umístěna v sokromé části domu a byla vyhrazena spaní.

Kline

Byla vyšší pohovka se soustruženými nebo čtvercovými nohami, jejíž vyšší čelo umožňovalo pohodlněji jíst a pít.

Stolky- Trapeza

Nejčastější podobou byly stolky na třech nohách, kvůlistabilitě na nerovných podlahách a pohodlnému sesedání ao výšce, umožňující  zasunutí pod lehací nábytek, abynepřekážel, když se nejedlo. Byly vytvářeny ze dřeva, alečasto i z bronzu.

Truhly

Staří Řekové v domácnosti používali háky a kolíky na stěnách k věšení předmětů denní potřeby, takže truhly převážně plnily funkci uložiště prádla a šatstva. Do menších schránek se ukládaly šperky, zrcadla a toaletní potřeby.Podobu truhel známe z výtvarných památek, byly panelové konstrukce a zdobené byly např. řezbami a nebo malbou. Velice často mají nohy zpodobněné ve tvaru zvířecích tlap.

Pulpit, Lektorium

Tvořil zpočátku součást proscénia antické divadelní scény. Byl to vyšší stolek sloužící pro čtení, ale i psaní, většinou s nakloněnou deskou, takže se mohl používat vestoje.

Zdroje:

Milan Togner: Historický nábytek, Datel Brno

Henry de Morant: Dějiny užitného umění od nejstarších dob po současnost,

Odeon Praha

Editor Helena Hayward a tým autorů: World Furniture, Hamlyn Publishing Group

Limited, London, New York, Sydney, Toronto, 1969

http://www.richeast.org/htwm/Greek/Furniture.html

Category(s): Starověk

Comments are closed.