Tut- anch- amonova hrobka

Tut-anch-amonova hrobka

Objevena 25. listopadu 1925 Howardem Carterem

Hrobka jednoho z faraónů 18.dynastie, který vládl přibližně 8 let. Za své vlády provedl reformu náboženství po Achnatonovi, který zavedl víru v jednoho boha.

Ač byla hrobka otevřena před Howardem, našla se v ní mnoho pokladů, mezi jinými i dokonale zachovalý nábytek.

Mezi ne úplně známý nábytkový kus patří Malovaná truhlice. Tato truhlice má půlkulaté víko a všechny její plochy zdobí obrazy Tut-anch-amona ve válečném voze. Na jednom z do detailu vymalovaných obrazů je znázorněn v bitvě s Afričany, za ním jsou sluhové s vějíři a další vozatajové a lučištníci. Král drtí pod kopyty koní nepřátele a shora naň dohlíží ochranná bohyně Nechbet a bohyně Wazet.

K truhlám patří také cedrová truhla dýhovaná ebenem a vykládaná slonovinou, která se dala přenášet díky výsuvným tyčím na spodní desce truhly.

Jelikož se slonovina v tomto období používala stejně jako dřevo, je zde i krabice pro klenoty, která je vytvořena ze slonoviny. Přední desku zdobí vyřezané faraónovo jméno, a na zadní straně je stonek s lotosovou hlavicí, symbolem Horního Egypta.

Další nábytek je dětská židle vyřezaná z ebenu a vykládaná slonovinou. Nohy jsou zakončeny lvími tlapami, jejichž drápy jsou ze slonoviny. Sedák této židle je konkávně prohnutý, čtvercového tvaru. Výplně mezi sedákem a područkami jsou pozlaceny a obsahují motivy antilop a květin. Opěradlo je vykládáno slonovinou, která s černým ebenem tvoří velice působivý kontrast.

Mezi židle z této hrobky patří i cedrová vyřezávaná židle. Je zdobena zlacenými hřeby, drápy na nohou jsou pokryty zlatými plátky. Má prohnutý sedák čtvercového půdorysu. Opěradlo je prořezávané a vyřezávané. Uprostřed vyřezávané častí sedí osoba na stoličce (znak zlata). Nad tímto výjevem se rozkládá na horním vlysu rámu okřídlená zlatá koule s dvěmi královskými brejlovci.

Nejvýznamnější nábytkový kus zde je Tut-anch-amonův trůn. Je to dřevěná židle, která je pokrytá zlatými lístky, a vykládána sklem, drahokamy a zdobena majolikou. Nohy jsou vyřezány jako lví tlapy, nahoře končí hlavou lva ze skla. Opěradla jsou  ve tvaru okřídlených hadů s hlavou z fialové majoliky. Hadi chrání nápisy se jménem faraóna. Zároveň spojují sedák s opěradlem. Toto opěradlo obsahuje výjev z lázní, kdy faraón sedí na židli a královna k němu natahuje ruku. Tento výjev je bohatě vyzdoben majolikou, zlatem a polodrahokamy. Ve spodní části trůnu byla prořezávaná a zlacená výplň tvaru papyrových a lotosových květů, značící spojení zemí Horního a Dolního Egypta.

Mezi dalším nábytkem zde bylo například královo lůžko stojících na lvích nohách vyřezaných z ebenu a opět prohnutým rámem s vypleteným roštem. Zadní čelní deska je prořezávaná také z ebenu a vykládaná slonovinou, některé části jsou i pozlaceny. Znázorňuje bohyni Tavrety a boha Bosa, což byli ochranní domácí bohové.

V této hrobce se nalezlo nejméně 700 předmětů, které zanechaly odkaz ze starých dob. Ať to jsou jeho hole ve spodní části zakončeny řezbou z ebenu ve tvaru otroka, jakožto i luky, které měli na koncích afrického otroka, která měl na krku zářez pro tětivu.Při každém výstřelu král jakoby měl pocit, jakoby škrtil dva otroky. Zachoval se i ochranný krunýř krále, který patří k nejhezčím klenotům svého druhu.

Zdroje:

Hrobka Tut-anch-amonova objevená zemřelým Earlem z Carnarvonu a Howardem Cartrem. |n Sv. 1 / |c Howard Carter, A.C. Mace ; z anglického originálu přeložil Samuel Kostomlatský ; český úvod František Lexa

Vydáno:  Brno, A. Vaďura, 1925

Zapomenutý faraón: objev Tutanchamonova hrobu, největší dobrodružství archeologie – Philipp Vandenberg

Praha : Vyšehrad, 1987

Obrazky z knihy:

Hrobka Tut-anch-amonova objevená zemřelým Earlem z Carnarvonu a Howardem Cartrem. |n Sv. 1 / |c Howard Carter, A.C. Mace ; z anglického originálu přeložil Samuel Kostomlatský ; český úvod František Lexa

Vydáno:  Brno, A. Vaďura, 1925

Category(s): Starověk

Comments are closed.