Neolit

Neolit – mladší doba kamenná je přelomovým obdobím v dějinách lidstva, změnou přírodných podmínek nastáva krize v obživě, která podmínila změnu spusobu života, ve kterém se namísto lovu a sběračství stalo hlavním zdrojem obživy pěstování obilí a chov dobytku. Je to období „neolitickej revoluce“, která představuje přechod od loveckého spusobu života na ustálený.

S nástupem neolitu začali vznikat i řemeslá.Mezi nejstarší patří:výroba keramiky a tkaní látek. Výroba keramiky znamenala převrat ve vaření a skladování potravin. Látky se tkali na jednoduchém tkalcovském stavu a tkali se z rostlinných vláken- lan, konopí a vláken živočišného puvodu – ovčí a kozí vlna.


Tenhle tvz. „nový“ spusob života si vyžádal i zdokonalení lidských obydlí. Typické domy v neolite na europskem kontinentu bývali velké, dvojprustorové nebo trojprustorové a byli postavěné kolovou konstrukcií se stenami,které byli omazané hlínou a vyplétané proutím.


Materiály , ze kterých byl v neolitu vyráběný nábytek , byli opracovaný nebo-li přisekávaný kámen a opracované dřevo . Dalšími materiály byla také sláma a hlinitá půda a v některých případech to byly i kosti, které však byli využívaní jenom minimálne.

První primitivní, ale funkci plnící nábytek se vyskytoval s prvními lidskými sídly již v pravěku. Zpočátku byl používán v jeskyních u ohnišť a byl vyroben podobně jako samotné obydlí a to z posbíraného nebo pazourky opracovaného dřeva, kamenů a v nekterých případech i z kostí. Běžně však lidé v neolitu používali k výrobě dřevo, především větve.

Dřevo bylo zcela běžným materiálem pro zařízení obidlí – pokud ho v dané lokalite bylo dostatek. Opracovávalo se nástroji a pomocí ohně, kterým se dal vytvořit do dřeva otvor a tímhle spusobem mohl také vzniknout první pevný spoj.

Na spracování velkých kusu dřev používali broušené sekyry a dláta. Mezi broušené nástroje patří i mlaty a sekyromlaty . Ze štípaných nástroju se dále používají delší čepele, škrabadla, hroty a jiné. Nadálej se využívá kost a paroh na výrobu menších nástroju a předmětu jako byly šídla, hladítka, rydlá, hroty, závěsky a pod.Díky tomu, že vytvořili různé nástroje mohli vyrábět nábytek z dílců spojených čepem nebo oplétaným spojem (koženými řemínky, liánami).

Tím vznikly různé lehátka proplétané proutím nebo trávou , police a pod. Také byl zhotoven i stul , který nebyl ničím jiným, než do potřebné polohy vyvýšená část podlahy a podobne bylo zhotoveno i sedadlo.

Category(s): Pravěk

Comments are closed.