Jindřich Halabala

Jindřich Halabala se narodil 24.5. 1903 v Koryčanech v rodině truhláře Štěpána Halabaly. V mládí se mu dostalo truhlářského vzdělání v otcově dílně. Během studentské praxe ve Spojených UP závodech se seznámil s Janem Vaňkem. Dále pak studuje Umělecko-průmyslovoou školu v Praze u profesora Pavla Janáka. Své první návrhy nábytku a koberců tvořil od roku 1926 a o rok později získává Halabala práci v ateliéru Bohumila Hübschmanna v Praze. Od roku 1930 již působil jako hlavní architekt UP závodů v Brně. Nové modely Navržené Jindřichem Halabalou byly poprvé otištěny v reklamních materiálech roku 1931. V této době se jako novinka UP závodů objevil také kovový nábytek z ohýbané ocelové trubky. K jeho specialitám patřila například polohovací křesla a pohovky stejně jako sestavovací nábytek, jež byl jakýmsi předchůdcem pozdějšího sektorového nábytku. Pozornost věnoval také nábytku do malých a nejmenších bytů jako například sklápěcí postel, která nvenek vypadala jako skříň. V roce 1931 se poprvé objevila reklama na elegantní křeslo s proudnicovými bočnicemi, u něhož je jako autor uveden Jindřich Halabala.

Křeslo jednoduché konstrukce z ohýbaného bukového dřeva, se dvěma volně položenými polštáři na sedáku a opěradle bylo jedním z nejzdařilejších, ale výrobně nejnáročnějších návrhů. Bylo vyráběno jako pevné, pozkládací a polohovací lehátkové křeslo pod názvem Siesta. Existovalo více variant polohování: v základní variantě se výška opěradla (a také v části pod sedákem, další verze umožňovala polohování váhou těla.

Během těchto let navrhl desítky prototypů židli, stolů, křesel, kuchyňských a ložnicových sestav a množství bytových doplňků, které dodnes symbolizují slavnou eru českého nábytkového designu. Halabala se stal zastáncem funkcionalismu, což se později projevilo na čistotě formy a přednosti provedení všech jeho návrhů. Tyto návrhy se vyznačovaly pohodlností, jednoduchostí, nápaditostí a praktičností.

Předválečný nábytek z UP závodů je v mnoha domácnostech používán dodnes. Jindřich Halabala zemřel 18.11.  1978. Kopie některých nábytkových kusů se vyrábí dodnes.

Category(s): Nezařazené

Comments are closed.