Eileen Gray

Eileen Gray se narodila roku 1878 v Irsku. Od roku 1898 do roku 1902 studovala výtvarné umění na Slade School v Londýně a v roce. V roce 1900 schlédla Světovou výstavu v Paříži. Do Paříže se přestěhovala hned záhy – v roce 1900. O pár let později se přestala zabývat výtvarným uměním a zaměřila se na výrobu lakových předmětů, s jejichž výrobou se setkala při pobytu v Paříži.

Nábytek Eileen Grayové měl dokonalou povrchovou úpravu a jeho barevnost byla omezena na černou, hnědou a další tmavé odstíny. Na každoroční výstavě Salon umělců-dekoratérů Eileen vystavila poprvé své dílo a tím získala svou první zakázku od sběratele a majitele krejčovského salonu Jacquesa Douceta. Vytvořila pro něj například červený lakový stolek s černými střapci.
Ve dvacátých a třicátých letech Eileen Grayová navrhovala interiéry, v nichž používala neobvyklé a exotické předměty a materiály (pštrosí vejce, pergamen, atd.).

Piroga

Originální druh nábytku, který dostal jméno Piroga – pohovka zdobená bronzovým lakem a plátkovým stříbrem, utvářená jako kánoe a stojící na šesti masivních nohách. Můžeme ji vidět například v interiéru luxusního bytu Rue de Lota. Do všech svých interiérů taktéž navrhla i koberce s abstraktními vzory. V roce 1922 si Eileen otevřela v Paříži obchod – Galerie Jean Désert. Během provozu galerie se stále více zajímala o kubistické umění a o současnou funkcionalistickou architekturu a design.

stolek z trubkové oceli

Ve dvacátých letech Eileen ve své tvorbě více používala geometrické tvary a uchylovala se k novým materiálům, k nímž patřila například trubková ocel. Použití trubkové oceli a skla můžeme vidět na známém nočním stolku.

Bimbendum

Eileen navrhla mimo jiné také slavnou židli Bibendum. Bibendum židle byla poměrně velká. Byla hluboká okolo 84 cm a vysoká 74 cm. Nohy byly vyrobeny z leštěné, nerezové trubky. Celé bimbendum bylo čalouněno měkkou kůží, což zvyšovalo jeho pohodlnost. Designérská tvorba Eileen Grayové vyvrcholila v polovině 30. let. Poté se sice ještě zapojovala do designérského dění, ale už do něj radikálně nezasáhla. Eileen Gray zemřela 31. října 1976 v Paříži.

Použité zdroje:

Category(s): Art Déco

Comments are closed.