Jules Leleu

(1883 – 1961)

Jules Leleu se narodil v Boulogne-sur-Mer, na předměstí Paříže. Jules se zajímal o sochařství a design, a studoval sochařství u Théophile Deman. Začal prezentovat svoje sochy od roku 1905. Spolu se svým bratrem Marcelem, převzaly rodinný podnik od svého otce.Vlastnily dílnu a salón pro prezentaci vlastních návrhů.

V roce 1918 se rozhodl pro navrhování a výrobu nábytku jako své povolání. Brzy Jules ukazoval svůj nábytek na několika významných a vlivných salónech v Paříži.

V roce 1922 se zúčastnil  Automne Salon,

V roce 1924 si otevřel  galerii na Avenue Franklin a dále vystavoval na různých salónech.

V roce 1925 vystavoval na výstavě užitých umění, pro kterou navrhl židle Grand Salon a hudební salón, jako část výstavy francouzského velvyslanectví a také vystavoval kompletní sadu nábytku v jeho vlastním salonu na Esplanade des Invalides.

Vyhrál Velkou cenu na výstavě 1925, a jedna z jeho skladeb byla koupena Metropolitním muzeem v New York City.

Jeho nábytek byl hodně obdivován pro své klasické linie a modernu – dvě zdánlivě protichůdné myšlenky,  Leleu byl schopen  spojit a vytvořit bezchybně elegantní a výrazný design. Jeho nábytek byl často srovnáván s jeho slavnějším současníkem Emilem Ruhlmannem.

Stejně jako Ruhlmann, Leleu používá vzácná dřeva, slonovinové vložky a další luxusní prvky, které jsou charakteristickým znakem umění pro Art Deco v nábytku, ale řada dalších návrhářů nábytku  v umění  ArtDeco používalo tyto luxusní materiály

Leleu měl svůj vlastní výrazný a sofistikovaný styl – často střízlivý a reflexní podle tradičního francouzského designu nábytku, ale také moderních linii a použitých materiálů, a vždy s dobrým vkusem. Jeho starší kusy jsou často smyslně zaoblené, ale jeho formy se postupně stávaly více lineární a umírněné, ovlivnil modernismus okolo roku 1930.

Leleu favorizoval použití dřeva v teplých tónech, jako je Amboyna, Macassar eben, palisandr a ořech.

Lak, který byl zaveden ve Francii v roce 1920, se také stal velmi důležitým dekorativním prvkem. Lak s použitím přírodních materiálů, je velmi obtížný a náročný na práci.

Leleu byl velmi plodný, a také se neustále vyvíjel v rozvoj svého stylu. Ocenění, které získal mu přinesla řadu významných klientů a zakázek, včetně zaoceánských parníků Ile de France a známé a nešťastné Normandie. Mezi další důležité zakázky patřila jídelna pro Elysejský palác, a později, Grand Salon des Ambassadeurs v La Societé des National v Ženevě, který byl nazýván Salon Leleu.

Začátkem  roku 1930 se jeho styl změnil, aby odpovídal  novému modernismu, který se vyvinul z Art Deca. Formy se staly jednodušší a geometrické, se skleněnými zrcadlovými prvky , a byl kladen větší důraz na chromované nebo poniklované prvky.

Od roku 1950 už dělá jeho celá rodina  velmi odlišný styl nábytku – jednoduché lineární designy s použitím syntetických laků v jasných barvách, někdy s jemnými návrhy her barev v laku, a pomocí dalších nových materiálů jako jsou plasty a skleněná vláken, a použití oceli nebo hliníku. Když z firmy odešel, jeho synové převzal podnik. Leleu zemřel v roce 1961

Nábytek

RICHELIEU SOFA

LELEU "RICHELIEU" ART DECO

Toto sofa je jedním z jeho nejvýznamnějších děl. Dýha z růže na dubovém rámu. Hřbet je mírně zapuštěný. Bronzové detaily zdobí přední části rámu a sofa se opírá o čtyři elegantně tvarované nohy.

Zpracování a design jsou výjimečné, a Leleu je podepsán ve slonovině.Proto je to velmi zvláštní kus nábytku. Pochází z bytu v exkluzivním 16. arrondisement v Paříži, který byl kompletně vyzdoben Leleuem.

78 x 215 x 75 cm.

Jules Leleu, Paříž


  • CHEVAL MIRROR

Dřevo Amboyna vykládané slonovinou.Toto krásné Cheval zrcadlo bylo součástí ložnice, které Leleu vytvořil pro paní. Chenard v roce 1923. To bylo vystaven téhož roku v Salon des Artistes Décorateurs v Paříži. Tento kus, ve tvaru ušního boltce je vyroben ze dřeva Amboyna, palisandrových plátků a se slonovinou intarzii

JULES LELEU CHEVAL MIRROR

Leleu, Francie, 1923.

  • ŽIDLE ZE SYCAMOROVÉHO DŘEVA

Tyto krásné židle, model no. 2799,byly favority Jules Leleua, velkého francouzského malíře a návrháře nábytku. Tento stejný model je znázorněn v knize od Francoise Siriex  “Dům Leleu“ na straně

459. 34,5 „H x 23,5″ W x 24 „D

JULES LELEU: ŽIDLE ZE SYCAMOROVÉHO DŘEVA

Zdroje :

ART DECO NÁBYTEK, Alistair Duncan, pp118-119

ART DECO, Victor Arwas, pp 301-302

www.primaveragallery.com/biography/leleu-bio

Category(s): Art Déco

Comments are closed.